ponnymupparnaa

Direktlänk till inlägg 14 juli 2011

Mustang - Den vilda hästen.

Av Hästnördarna - 14 juli 2011 17:09

I slutet av 1400-talet resta många europeer till USA.

Mest var det spanjorer, och med sig på skeppen hade det sina egna tama hästar. Som t.e.x Jennethästar, araber och berberhästar.


Efter innbördeskrig , släpptes ett tusental hästar fria, och under tiden i det fria lyckades hästarna föröka sig, och bli en massa renrasiga hjordar.


Hästarna i hjordarna anpassade sig bland annat till sin miljö och ändrade utseende och storlek, bland annat blev de något mindre.

Men ofta behöll de lite av den spanska karaktären, bland annat skäckfärgen och den prickiga/tigrerade hästen är forfarande ett arv från de spanska hästarna.


ca. 800 år efterdet, kom indianerna. 

Ibörjan, var indianerna rädda för hästar, och var övertygade om att det bara gjorde massa skada. Indianerna började jaga de vilda hästarna för köttets och hudens skull.

Indianstammarna lärde sig inte tämja och rida hästar förrän de kom i kontakt med nybyggare från Mexiko.


 När fler europeiska nybyggare flyttade till Amerika utökades även flockar av vilda hästar med vagnshästar som rymde eller släpptes lösa och stammarnas utseende ändrades lite mer.


I början av 1900-talet fanns det omkring 2 miljoner vilda mustanger i USA, i dag är de cirka 10 000.


Mustangen är sedan 1971 skyddade i lag och lever fortfarande vilt i reservat, främst i västra USA.

Ett flertal djurskyddsföreningar har även startats för att rädda inte bara mustangen utan även andra vilda hästar i USA.

Det finns även tama mustanger som har fångats in på grund av skador, eller som är uppfödda i fångenskap av uppfödare.


Dock är mustangerna kända för att vara svåra att tämja och rida in på grund av sina otroliga vilda instinkter och har därför inte slagit igenom som ridhäst.


Även i Kanada och Mexiko finns det vilda mustanger men dessa är inte skyddade av någon lag, utan räknas som herrelösa djur.



Mustangen har utvecklat ett kraftigt immunförsvar och är nästan immun mot vanliga hästsjukdomar och skadar sig väldigt sällan.

Den har en obändig vilja och en stark instinkt som gör att mustangerna är väldigt svåra att tämja och rida in, men trots detta kan man hitta mustanger som fungerar som ridhästar, men dessa är för det mesta uppfödda i fångenskap.

De vilda mustangerna är oberoende av människor förutom då de är skadade.



Här får ni lite bilder m dock från google, på Mustanger. 






Övrig fakta:

Mustanger blir ca 25 år gammla.

Mustanger är bara runt 145. i Mnkhj. 

Dom är tillåtna att ha vilken färg som helst. Text skriven av Linnéa. 

















 
 
Julia :D

Julia :D

15 juli 2011 09:41

yeyy :D <3

http://ifujustsmile.blogg.se

Hästnördarna

15 juli 2011 23:20

:D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hästnördarna - 14 september 2011 19:56

BLOGGEN ÄR ÖVER NI KAN HITTA OSS PÅ VÅRA INDUVIDUELA BLOGGAR! Alice : www.cavalozfreak.bloggplatsen.se Linnea : www.nhhasten.blogg.se Ella : www.ellaals.blogg.se ...

Av Hästnördarna - 19 augusti 2011 22:16

Hej! eftersom jag är den *stora  ägaren * av bloggen så har jag ( ska disutera mer med alice ) om att gå skilda vägar. Linnea har ju redan lämnat bloggen . Då är de ju ingen ponnymuppblogg . Men vi kanske har kvar den ändp , Får se vad Alice vill! ha...

Av Hästnördarna - 18 augusti 2011 16:28

Tjenixen på er :)    Idag har jag gått ut med min kära hund Vera o Petra och hennes hund Tinna :) Vi har gått en riktig långrunda !  Vi var ute i ca. 2 timmar kanske mer men det var väldigt härligt!  Vi gick till ett utsikts berg där man se...

Av Hästnördarna - 17 augusti 2011 12:49

Jaa.. Nu är det så att jag Linnea, har bestämt mig för att sluta blogga här ett tag... Kanske för en vecka, kanske föralltid, ja ni fattar..    Anledningen är att jag vill ha något EGET att satsa på... Och det händer mycket i mitt liv nu hästmäss...

Av Hästnördarna - 16 augusti 2011 20:19

Hej hej igen efter en liten stund, jag har inte bloggat så mycket men det kommer nog att bli ändringar snart för min mamma har pratat med min kompis mamma som har Skimir då och jag ska bli fodervärd på honom och då blir det förhoppningsvis ridning va...

Presentation


Hej! är du en aning hästnörd?eller jättemycket hästnörd? läs då bloggen!:)

Fråga mig

1 besvarad fråga

Omröstning

vem av "Ponnymupparnaa" tycker du bäst om?
 Linnéa
 Alice
 Ella

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5
6
7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Gb


Ovido - Quiz & Flashcards